IFS Therapie

Ontmoet de wijsheid van alle delen van je systeem

~

This moment is a rosebud,

and I am at the center

of the bloom.

Petals open one by one

until I am in full sun,

tickled by the tongues

of butterflies.

 

by

Danna Faulds

~

Welkom,

We komen als mens allerlei situaties tegen in ons leven die uitdagend, beangstigend, pijnlijk of verwarrend zijn. Dit gaat vaak gepaard met oncomfortabele gevoelens. Ik geloof dat hier niks mis mee is en het zelfs behulpzaam is deze ervaringen en gevoelens waar te laten zijn. Vaak zijn dit juist de momenten dat er in ons zich iets kan ontwikkelen, en daarmee een mogelijkheid tot groei.

Soms voelt het echter alsof we hierin verstrikt raken, waardoor we de situatie of onszelf niet meer helder zien. We reageren dan vaak vanuit oude, niet meer passende patronen. Hierdoor lopen we vast in onszelf, op werk of in onze relaties. Alleen kom je daar lang niet altijd uit en hulp zoeken kan dan een hele waardevolle stap zijn om aan te kijken wat er is en helderheid en richting te vinden.

Wat ook de reden mag zijn van jouw zoektocht naar hulp, ik loop graag een eindje met je mee op je pad om samen helderheid te scheppen en te kijken wat nodig is om je weer goed te voelen in jezelf.

Wat is IFS?

IFS (Internal Family Systems) is een therapeutische benadering die uitgaat van het idee dat onze geest meervoudig is, dat wil zeggen dat we allemaal bestaan uit verschillende innerlijke delen.  Elk deel heeft een eigen uitingsvorm en intentie voor je systeem. Deze delen laten zich opmerken in gevoelens, sensaties, gedachten, beelden, impulsen, neigingen, bewegingen, herinneringen, etc. Ze geven een constante stroom van signalen van binnenuit.

IFS ziet deze innerlijke veelheid niet als iets afwijkends, maar als iets heel menselijks. En wanneer deze delen met elkaar samenwerken, voelt je systeem in balans.                                

Lees meer

Hoe onze delen gevormd worden

Onze delen dragen van nature kwaliteiten die zorg dragen voor ons innerlijk evenwicht. Maar wanneer er in pijnlijke of overweldigende momenten — vaak al vroeg in het leven — geen passende steun was, ontwikkelen sommige delen beschermingsstrategieën om met die kwetsbaarheid om te gaan. Hoewel deze strategieën ooit nodig waren, kunnen ze in het volwassen leven leiden tot innerlijke conflicten, uitputting of gevoelens van vastzitten.

Een voorbeeldje. Je voelt je rot door een bepaalde afwijzing die je hebt gekregen. Er komt een neiging om te gaan snoepen; een deel wat komt helpen omdat gevoel van pijnlijkheid wat te verlichten. Een ander deel heeft weet van de impact op je lichaam en wil dat je hiermee stopt, het heeft dit patroon al vaker opgemerkt, is gefrustreerd en laat dit weten door innerlijk commentaar en spanning in je lichaam. Weer een ander deel gaat zich hierdoor slecht voelen, het voelt zich bekritiseerd en je voelt zwaarte in je lijf, waardoor het deel wat wil helpen met deze pijnlijkheid de neiging tot snoepen versterkt.  Op zo’n punt kan je je vast voelen zitten; je voelt de delen die het onderling niet eens zijn met elkaar en in extreme rollen zijn geschoten en op elkaar reageren.

Hoe IFS kan helpen: Het Zelf als kompas

IFS helpt je deze innerlijke dynamiek te ontrafelen. Niet door iets weg te maken, of te fixen, maar door elk deel te benaderen vanuit begrip, compassie en nieuwsgierigheid.
Want elk deel — ook het meest vermoeiende of destructieve — heeft een goede reden voor wat het doet.
Dit doen we met behulp van jouw vrije zelf. Want onder al die lagen van bescherming ligt het Zelf: de kern van wie je bent. Dit is geen deel, maar een innerlijke aanwezigheid die er altijd is — ook als het bedolven is geraakt en het niet voelbaar is voor je delen. Het kan niet beschadigd raken, hoe heftig je geschiedenis ook was.

Door vanuit je Zelf in contact te gaan met je delen, kunnen we heling brengen, helderheid scheppen, en rust brengen in de innerlijke dynamiek. Van daaruit ontstaat er verbinding, eerst met jezelf — en van daaruit ook met de wereld om je heen.

Door delen om beurten je aandacht te geven en vanuit openheid en nieuwsgierigheid te zien wat ze aan het doen zijn voor je, komt er meer ruimte in de verstrikking. Je krijgt begrip voor hun bewegingen waardoor het innerlijke commentaar afneemt en er ruimte komt om stil te staan bij de gevoelens die zijn aangeraakt. Wanneer de delen jouw aanwezigheid gaan opmerken kunnen ze leren vertrouwen dat er andere manieren mogelijk zijn om met pijnlijkheid om te gaan. Het deel wat je wil helpen door te snoepen wordt opgemerkt zonder oordeel, het voelt jouw aanwezigheid en kan zich wat ontspannen en toelaten dat je met aandacht bent bij het gevoel van afwijzing. Waardoor ook het deel met de pijnlijkheid van afwijzing kan krijgen wat het nodig heeft.

IFS en het lichaam


Je lichaam spreekt een eigen taal. In onze cultuur, waar de ratio centraal staat, is dit vaak een vergeten taal. In de sessies leren we naar deze taal te luisteren door aandacht naar je lichaam te brengen. Door met aanwezigheid bij de sensaties in je lichaam te zijn kan je de delen in jezelf ontmoeten die zich via deze weg aan je laten horen. Een lichte spanning in je buik, een afwezigheid aan gevoel in je bekken, verkramping in je kaken, een druk op je borst, onrust in je benen, zijn voorbeelden van hoe delen zich uitdrukken in je lichaam. Door te luisteren en voelend aanwezig te zijn bij de fysieke taal van deze delen, zonder het te willen oplossen of veranderen, kan hun boodschap, en daarmee de grotere intelligentie van je systeem zijn weg vinden. 

IFS als therapie én manier van leven

IFS is een bewezen effectieve psychotherapeutische methode, maar het is méér dan dat. Het is een manier van kijken naar jezelf, naar anderen, naar relaties en het leven.
Een manier om met meer innerlijke afstemming, ruimte en wijsheid aanwezig te zijn — precies daar waar je bent.

Waarmee kan je terecht?

Je kan bij mij terecht met vragen rondom:

onzekerheid,
(faal)angst,
paniekklachten,
hooggevoeligheid,
onverwerkte rouw,
moeite met het voelen/aangeven van eigen grenzen en behoeften,
verslavingsneigingen
stress/burn-out, licht-trauma, lastige keuzes,
somberheid en depressie,
relatie of werk gerelateerde klachten, zoals bindings- en verlatingsangst dynamieken 
thema’s rondom kinderwens, (onbedoelde) zwangerschap en ouderschap.

Ook als je klachten een minder helder aanwijsbare oorzaak hebben kan je bij mij terecht.

Mocht je een andere vraag hebben kan je altijd even contact opnemen en kijken we samen of ik je verder kan helpen.

Door mijn achtergrond en ervaring met lichaamswerk en theater breng ik in de IFS sessies ook vaak lichaamsgerichte elementen in en werk ik soms in de ruimte met beweging en expressie wanneer dit van waarde is.